Jovian Chronicles RPG

Jovian Chronicles är en science fiction-rollspel som publicerats av Dream Pod 9 sedan 1997. Det Inkluderar ett komplett universum för rollspel och krigspel med mecha, jätterymdfarkoster och episka rymdstrider.

Jovian Chronicles har animeinspirerade konstverk och berättande element, även om de olika tekniska elementen (fartyg, stationer, utrustning etc.) är originalverk gjorda med dataprogram.

Exo-armour är en av spelets centrala teman. Det innebär stora bemannade mecha bestående av stora bepansrade rutrymmen. De är 15 meter eller mer med vapen som kan förstöra även små krigsfartyg. Den främsta inspirationskällan för spelet var olika versioner av Gundam.

Utseende och mekanisk design skapades av John Moscato och Ghislain Barbe, den senare som också var ansvarig för den konstnärliga stilen som präglade alla Dream Pod 9: s linjer inklusive Heavy Gear och Tribe 8.

Spelvärld/sättning

Spelvärlden är solsystemet i en framtid där människan koloniserat Merkurius, Venus, Månen, Mars och Asteroid-bältet såväl som Jupiter och Saturnus månar. Sättningen påminner om The Expanse.

  • Merkurius: en liten bosättning, vars främsta export är elektronik och metaller av hög kvalitet. På Merkurius finns huvudkontoret för det mäktiga Merchant Guild. Det är en sammanslutning av företag som tillhandahåller det mesta av transporterna genom hela systemet.
  • Venus: Terraformerat av ett konsortium av företag, är Venus nu en marginellt beboelig planet. Den venusiska överklassen och deras arbetare lever i polära arkologier, omgivna av terraformande processorer.
  • Jorden: skadad av århundraden av överbefolkning och inbördeskrig. Basen för Central Earth Government and Administration (CEGA), en byråkratisk planetregering som anser att jorden borde leda solsystemet.
  • Orbital-kolonier: Frälsningen för många som flydde från jorden, det här är enorma O’Neill-stationer parkerade vid Lagrange-punkterna. Följer CEGA för skydd.
  • United Solar Nations: utvecklades från det gamla FN för att tillhandahålla en neutral domare mellan de olika bosättningarna. Har en privat fredsbevarande armé, USN Guard och en interplanetarisk brottsbekämpande myndighet, Solar Police (SolaPol).
  • Månen: CEGAs industriella centrum, Invånarna lever i stora komplex begravda under jorden. Många av jordens tunga industrier flyttades till månen för länge sedan.
  • Mars: en splittrad planet, hem för Mars Fria Republik och Mars-Federationen. Gränskonflikter mellan de två är vanliga.
  • Bältet: Asteroiderna befolkas av mnomadgemenskaper, vart och ett ett eget mikrosamhälle.
  • Jupiter-systemet: hem för flyktingar från jorden. De enorma rymdstationerna i Jovianska konfederationen var de första som utvecklade och anordnade exo-rustningar. Tack vare resurserna i det jovianska delsystemet är konfederationen den rikaste nationen i solsystemet.
  • Titan: Saturnus största måne är den mest avlägsna mänskliga bosättningen. Det är huvudkällan för komplexa kolväteföreningar och spelar en viktig roll i solsystemets industrier.
Spelversioner

Jovian Chronicles-sättningen publicerades ursprungligen av Ianus Publications som ett par licensierade tillägg för Mekton-rollspelet. De släppte två volymer, Jovian Chronicles och Europa Incident år1992. Denna första upplaga är känd som ”Green Edition” på grund av färgschemat på dess omslag.

1995 delades Ianus Publications upp i två bolag, förlaget Protoculture och spelföretaget Dream Pod 9. Efter det återpublicerades Jovian Chronicles som ett komplett rollspel år 1997. Spelet använder Dram Pod 9:s eget spelsystem Silhouette. Denna utgåva är känd som White Edition och innehöll förändringar av temat för spelet,. Nu var det både anime-mecha brodskrigsspel, ett rymdoperaspel med rymdstrider och spel byggt på vetenskaplig grund (hard-SF).

2003 gavs det ut en självständig version av Silhouette-systemet samtidigt som version 2 av Jovian Chronicles publicerades. Samma år publicerades också en anpassning av Jovian Chronicles för d20-systemet. Anpassningen använde sig av reglerna för Guardians of Order d20 Mecha-spel och BESM d20.

Andra produkter

2017 började Dream Pod 9 publicera miniatyrer för Jovian Chronicles. Både mecha och rymdskepp. 2018 gavs också ett bordskrigsspel anpassat till miniatyrfigurerna ut. Spelet bär namnet Jovian War.

Läs också:

Läs mer: