Frank Herberts Dune var den första SF-bok jag läste. Det var 1976, jag var 19 år gammal och jag tycket den var fantastisk. När jag senare läst om den har jag inte uppfattat den som riktigt lika bra men ändå ser jag det som en av de bästa SF-böcker jag läst. Fem uppföljare skrevs av Frank Herbert själv och sen har hans son Brian Herbert och Kevin J. Anderson skrivit en lång rad böcker placerade i samma universum. De senare böckerna är flyhänt skrivna och lättlästa men saknar det filosofiska djupet i romanen Dune. Frank Herberts uppföljare är långt ifrån lik bara som den första romanen och de blir allt träigare ju sanera de är skrivna.
Det har gjorts en film på basis av berättelsen i Dune. David Lynch regisserade filmen som blev klar 1984. Resultatet blev en rejält teatralisk och överlastad film utan magin i boken. Den fick mycket dålig kritik när den lanserades men SF-fans har mer och mer börjat gilla den med tiden Innan dess hade också Alejandro Jodorowsky försökt göra en film redan på 1970-talet som skulle varit färdig ungefär när jag läste boken. Han kunde inte få ihop pengar för att producera filmen.
Detta år (2021) ska en ny Dune-film ha premiär. regissör för den filmen är Denis Villeneuve och det är tänkt att den ska vara första delen i en serie av två som tar sin utgångspunkt i Frank Herberts Dune. Filmen beräknas vara klar i oktober.
Förutsättningarna för denna nya Dune-film är sannolikt mycket bättre än de varit tidigare. Storskaliga episka berättelser med SF-motiv (Battlestar Galactica, The Expanse, Star Wars, Star Trek) eller fantasysättning (Game of Thrones) är populära även om film- och TV-bolag har svårt att hantera dem. Bolagen förstår inte att målgruppen har andra krav på berättelsen än vad andra publikgrupper har. Därför spårar TV-serierna ofta ur efter första säsongen och filmerna blir inte sällan överlastade och teatraliska som Dune-filmen av David Lynch eller Jupiter Ascending liksom en del Star Trek-filmer.
Det finns också två TV-serier som sänts på Sci-Fi Channel som är baserade på Frank Herberts Dune, Frank Herbert’s Dune och Children of Dune.
En del menar att Dune som bok är en kommentar till Isaac Asimovs Stiftelse-böcker. Bägge handlar om sönderfallande imperier men har olika typer hjältar. Därför är det intressant att det också kommer en TV-serie baserad på Stiftelseböckerna i år.
Läs också: ETC