Generic Universal RolePlaying System (GURPS)

Generic Universal RolePlaying System (GURPS), är ett system för rollspel som är utformat för att möjliggöra spel i alla möjliga olika sättningar och världar. Det skapades av Steve Jackson Games och publicerades första gången 1986 vid en tidpunkt då de flesta rollspelssystem var berättelse- eller genrespecifika.

GURPS var inte det första generiska eller universella spelsystemet men kanske det första riktigt framgångsrika. De första spelsystemen för olika genrer och sättningar var Basic Role-Playing (Chaosium, 1980) and the Hero System (Hero Games, omarbetat för olika sättningar och genrer 1982).

Steve Jacksons mikrospel Melee och Wizard, båda utgivna av Metagaming Concepts, var de direkta föregångarna för GURPS. De två spelen plus In the Labyrinth kombinerades till det tidigare rollspelet The Fantasy Trip (TFT). I TFT fanns mycket av det som senare utvecklades till GURPS:

Stridssystemet för GURPS publicerades 1985 som Man to Man: Fantasy Combat från GURPS för att uppfylla deadline för Origins 1985 och följdes upp senare samma år av äventyrstillägget Orcslayer.

Versioner
GURPS version 1 och 2

Basic GURPS-sättningen publicerades 1986 och 1987 och innehöll två regelböcker, en för att utveckla karaktärer och en för äventyr. 1986 publicerades också GURPS Fantasy med regler för magi. version 1 skrev av Steve Jackson, Creede Lambard och Sharleen Lambard, med omslag utformat av Denis Loubet

GURPS version 3

Den tredje upplagan GURPS Basic Set, som släpptes 1988, kombinerade alla böckerna från de tidigare uppsättningarna till en volym. Dessa böcker ihop med tidigare utgivet materialet kallas GURPS Classic av Steve Jackson Games. TIll evrsio

GURPS Lite

En gratis PDF-version av GURPS -reglerna släpptes 1998 som GURPS Lite. Denna begränsade regeluppsättning ingick också i olika spelböcker som GURPS Discworld och Transhuman Space.

GURPS version 4

Steve Jackson Games publicerade GURPS fjärde upplaga, GURPS Basic Set, år 2004.

Till alla versioner av spelet finns en mängd tillägg och äventyrsböcker.

SF-rollspel som använt eller använder sig av GURPS

Läs mer:

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.