WEG D6 system

D6-systemet är ett rollspel som publicerats av West End Games (WEG) och licensinnehavare. Medan systemet huvudsakligen är avsett för bordsrollspel, har varianter av systemet också använts i lajvrollspel och miniatyrstridsspel. Systemet är uppkallat efter den 6-sidiga tärningen, som används i systemet.

En föregångare till D6-systemet uppträdde först i Ghostbusters: A Frightfully Cheerful Roleplaying Game, designat av Chaosium-alumnerna i Sandy PetersenLynn Willis och Greg Stafford, som publicerades av WEG 1986. Året därpå omarbetade Greg Costikyan, Curtis Smith och Bill Slavicsek element från Ghostbusters-spelet till Star Wars: The Roleplaying Game.

D6-systemet

1996 släppte WEG The D6 System: The Customizable Roleplaying Game, skrivet av George Strayton. Det var den första versionen av D6-systemet som inte var bundet till en specifik rollspelsvärld eller ett specifikt rollspel. Det gav frihet att skapa alla typer av rollspel.

WEG följde upp boken med D-&systemet med ett antal rollspel baserade på systemet, exempelvis Indiana Jones Adventures (en omarbetning av den tidigare MasterBook-inställningen) och Men in Black RPG. Den sista titeln som släpptes av WEG före konkursen 1998 var Hercules & Xena Roleplaying Game. Detta spel använde ett system baserat på D6-systemet som kallas Legend-systemet. Ett halvfärdigt utkast till ett D6-baserat Stargate SG-1-rollspel förblev opublicerat.

Humanoids Publishing

Efter konkursen slogs WEG samman med det franska företaget Yeti, ett dotterbolag till Humanoids Publishing. De flesta av WEGs tidigare licenser avslutades vid denna tidpunkt, men det rekonstruerade företaget förvärvade ytterligare en från DC Comics. Denna licens resulterade i ett nytt Legend System-spel, DC Universe Roleplaying Game, som producerades från 1999 till 2001.

Eftersom Humanoids Publishing var utgivare av Metabarons grafiska romaner, använde de D6-systemet för att släppa ett RPG baserat på den miljön. Ron Fricke och tidigare WEG-anställde Scott Palter’s Psibertroopers, den första licensierade D6-systemprodukten från tredje part, gavs också ut under denna period.

Humanoids påbörjade processen med att släppa PDF-formatversioner av många av de tidigare WEG-titlarna och konverterade några till D6-systemet under processen. Företaget släppte bland annat en PDF-version av Shatterzone Universe Guide som innehåller en tidig version av D6 Space som hette D6 Space Opera. En första PDF-version av D6 Adventure släpptes som en regelbok inför en eventuell ny version av rollspelet Bloodshadows.

Purgatory Publishing

I november 2003, strax efter PDF-utgåvan av D6 Adventure, bytte WEG-tillgångarna ägare igen. Den nya ägaren, Purgatory Publishing, släppte spelet igen i form av tre inbundna regelböcker. Regelböckerna, var och en skrivna av Nikola Vrtis, var faktiskt tre separata spel med samma spelsystem. Var och en delade samma spelsystem., men använde olika attribut, skicklighetsuppsättningar, utrustningslistor och kraftsystem.

D6 Adventure, en utökad inbunden version av den tidigare PDF-filen, täckte vilda västern, pulp fiction, spionage, superhjältar och andra moderna eller nästan moderna spel. Utifrån det tidigare Star Wars-spelet från WEG skapades D6 Space. Det hade detaljerade space opera och cyberpunk-spelregler. D6 Fantasy handlade om svärd & trolldom, high fantasy och swashbuckling kampanjmodeller.

Open Game License

Khepera Publishings licensierade superhjältespel D6 System Godsend Agenda släpptes strax därefter. År 2007 tillkännagav WEG att Septimus, ett nytt fristående D6-systemspel med en sättning/spelvärld designad av Bill Coffin och med ett regelsystem som var likartat som systemet i Star Wars: The Roleplaying Game skulle publiceras. Mot slutet av året meddelade WEG-utgivaren Eric Gibson preliminärt att D6-systemet snart skulle publiceras med en gratis licens. I augusti 2009 släppte West End Games större delen av 51000-serien som en D6-bok med bifogad OGL-licens. Strax därefter publicerades också 2009 utgåvan av Bill Coffins rollspel Septimus som i sig var den första formella utgåvan av nytt material under OpenD6-licensen.

Nocturnal Media

I april 2016 köptes D6-systemet tillsammans med West End Games av Nocturnal Media. D6-böckerna gjordes tillgängliga på DriveThruRPG. År 2017 licensierades D6-systemet till Gallant Knights Games för att publicera en ny upplaga för systemet. GKG publicerade ett Zorro RPG baserat på det kommande andra versionen av D6-systemet.

SF-rollspel som använt/använder D6-systemet
Läs också:

Läs mer: